Laitilan Seudun Kuvataideseura Kulttuurikeskus Untamalan kesävieraana

Perinteisten kesänäyttelyiden sarja jatkuu tänä kesänä Kulttuurikeskus Untamalassa 30.6. – 15.7. Laitilan Seudun Kuvataideseuran monipuolisella yhteisnäyttelyllä ”Elämän laulu”. Näyttely on avoinna päivittäin klo 12-18. Lisäksi kulttuurikeskuksen taidekappelissa päästään jälleen nauttimaan kesäilloista kesäkonserttien merkeissä.

Laitilan kuvataideseuran toiminta on jatkunut erittäin aktiivisena usean vuoden ajan ja Laitilassa on vahva kuvataideperinne. Paikallisen kuvataiteen ja taiteilijoiden esiintuominen on Kulttuurikeskuksen tärkeimpiä tehtäviä. Olenkin erittäin iloinen, että tänä kesänä voimme tarjota puitteet kokonaan paikalliselle näyttelylle - kertoo keskusta pyörittävän Kulttuuriseura Untamalan puheenjohtaja Samuli Muuvila. Näyttelyn lisäksi Kuvataideseura järjestää kuvataideleirin keskuksen tiloissa yhdessä Vakka-Suomen kansalaisopiston kanssa.

Kulttuurikeskuksen vuoden 2018 kesä on hieman aiempia vuosia lyhyempi, koska osa keskuksen tiloista on tulevan kesän ajan kehitys- ja kunnostustöiden alla. Suomen kesä on lyhyt ja pienen seuran voimavaroilla tilojen kehittäminen ja uudistaminen tulevia vuosia varten vie aikaa. Nyt tehtävillä ponnistuksilla kuitenkin varmistetaan, että keskus pystyy tarjoamaan monipuolisia elämyksiä myös tulevina vuosina.

Untamalan kylä tarjoaa kesävierailleen entistä monipuolisempia tutustumiskohteita. Vähäflikan kahvila kylätalo Ventolassa jatkaa myös tänä kesänä. Kahvilassa on kesän aikana myös esillä kolmen eri taiteilijan taidenäyttelyt. Perinteisten matkailukohteiden; kyläkirkon ja kotiseutumuseon lisäksi kylään avataan myös uusi maataloustuotteiden suoramyyntiin, paikallisiin tuotteisiin, taiteeseen ja keräilyyn keskittyvä Kasitori.

 
Kulttuurikeskus Untamala perustaa Pop up -taidelainaamon

Kulttuurikeskus Untamalan kahdentoista kesänäyttelyn sarjaa jatkaa ensi kesänä pop up - taidelainaamo. Taidelainaamotoiminta helpottaa taiteen hankintaa ja madaltaa taiteen hankintakynnystä. Lainaamossa on myös mahdollisuus tutustua useiden eri taiteilijoiden ajankohtaiseen tuotantoon. Taidelainaus on hyvä tapa suoraan tukea lähialueen taiteilijoiden työtä. Taidelainaamosta teoksen voi vuokrata itselleen edullisella kuukausihinnalla, alkaen kymmenellä eurolla kuukaudessa. Teoksen voi myös lunastaa lainaamosta heti omakseen.

Taidelainaamon kesän taiteilijoita ovat Salon taiteilijaseurasta Tiina Harjola, Seppo Lagom, Hannu Nikander, Arja Pykäri ja Tea Tikka. Taiteilijaseura esiintyy ’Askelmia’-teemalla.

Porin naistaitelijat ry. tuo lainaamoon maalauksia, grafiikkaa ja keramiikkaa viideltätoista eri taiteilijalta ’Näköaloja’-teemalla. Lainaamoon osallistuvat Seija Ampuja, Anna-Liisa Helin, Vera Joukovskaia, Ritva Juhela, Terttu Koivusaari, Paula Koivuviita, Kaisu Korpela, Heli Koskela, Sirpa Limnell, Sirkku Nordling, Annina Palonen, Heli Piittala-Virtanen, Jenni Puurila, Pirkko Rajahalme, Marita Salo ja Annemaria Silvola.

Raumalaiset Taru-Taina Nora ja Heli Väisänen osallistuvat lainaamoon tuomalla kulttuurikeskuksen taidekappeliin taidekeramiikkaa. Keskuksen tuttuja taiteilijavieraita vuosien varrelta lainaamossa edustavat Merja Ala-Olla, Mika Honkanen, Päivi Suomi ja Tuulikki Tukiainen.

Kulttuurikeskus tuo jälleen vahvasti esille taidetta myös laitilalaisilta kuvantekijöiltä. Heitä edustavat ensi kesänä Mervi Heikkilä, Birgit Kinnanen, Juhani Meriruusu, Säde-Helena Palomäki ja Jyrki Siivonen.

Näyttely avataan Laitilan Untamalan kylässä (Ilmarisentie 224) 1. heinäkuuta 2017 klo 12. Näyttelyyn voi tutustua joka päivä klo 12-18 elokuun loppuun saakka.

Kalevanpojan Kulttuuriseura Untamala ry. pj. Samuli Muuvila - puh. 02 856 762

 
Kuvia kesän 2016 näyttelystä 'Kaukaa ja läheltä'
 Terry Laakso
Terry Laakso
 
Terry Laakso
 
Maija Kantanen
 
Maija Kantanen

Maija Kantanen
 
Esa Vaara-aho
 
Paula Rubino
 
Jyrki Siivonen
 
Jyrki Siivonen
Jyrki Siivonen
 
Jyrki Siivonen
Maija Kantanen
Maija Kantanen
 
Jussi Pöyhönen
Jussi Pöyhönen
 
 
Laitilalaisia musiikkilahjakkuuksia Kulttuuriseura Untamalan Joulu soi -konsertissa

Kulttuuriseura Untamalan monipuolinen Joulu soi -konsertti järjestetään Laitilan kirkossa joulukuun 15. päivänä klo 19. Konsertissa kuullaan useita paikallisia musiikin ja laulun taitajia.


Joulu soi -konsertin esiintyjät vuonna 2015

Tänä vuonna Kulttuuriseuran Joulu soi -konsertissa kuullaan tunnelmallista a cappella musiikkia Farmari Sistersin esittämänä. Kokoonpanossa laulavat sopraano Heljä Raitamäki, mezzosopraano Mirja Palttila ja altto Anna Setälä. Vuodesta 2011 esiintynyt lauluyhtye on aiemmin tunnettu vanhoista iskelmätulkinnoista. Ohjelmistossa on usein ollut Harmony Sisters ja Metrotytöt -yhtyeiden kappaleita. Yhtye esittää myös hengellistä musiikkia ja kaikki laulajat laulavat Laitilan kirkkokuorossa. Lauluyhtyeelle ovat sovituksia tehneet laitilalaiset musiikin ammattilaiset Johanna Kaarto ja Maikki Autio.

Laulua pikkutytöstä harrastanut ja yli 18 vuotta Laitilan kirkkokuoroon kuulunut Eija Sarajuuri esiintyy joulukonsertissa tällä kertaa soolona. Kokenut laulaja on esittänyt aiemmin soolo-osia myös kuorokonserteissa. Hän on saanut olla usein mukana suurempienkin teosten esittämisessä.

Laitilaan hiljattain muuttanut ja pianosoittoa nuorena opiskellut Janne Kolehmainen on esittänyt kuorolaulua vuodesta 1999 ja laulaa tällä hetkellä turkulaisessa Chorus Cathedralis Aboensis sinfoniakuorossa. Hän opiskelee parhaillaan musiikkiopistossa klassista laulua Laura Kaarlosen johdolla. Kolehmainen esittää konsertissa klassisten joululaulujen lisäksi tunnelmallisia duettoja Mirja Palttilan ja Eija Sarajuuren kanssa.

Konsertin nuorin esiintyjä on vuonna 1999 syntynyt Akusti Nordman. Pian kymmenen vuotta poikkihuilua soittanut nuori taiteilijalupaus opiskelee tällä hetkellä ensimmäistä vuotta Laitilan lukiossa. Vakka-Suomen musiikkiopistossa opiskeleva Nordman soittaa huilua myös Laitilan Soittokunnassa. Hän on hankkinut esiintymiskokemusta musiikkiopiston oppilaskonserteista, Kustaa Hiekan kulttuuriviikon musikaaleista ja muutamista musiikkikilpailuista.

Kulttuuriseuran useissa konserteissa säestäjänä aiemminkin kuultu Laitilan seurakunnan kanttori Stephen Evans soittaa konsertissa Laitilan kirkon urkuja.


Konsertin järjestää Kalevanpojan Kulttuuriseura Untamala ry.


Lisätietoja Samuli Muuvila, puh 040 7759 430

 
Kuvia 2015 kesänäyttelystä '10 vuotta Taidetta ja Elämyksiä'
Valokuvat - Juhani Nordman
 
Jari Nordman


Jari Nordman
 

Paula Rubino ja Jussi Pöyhönen

Jussi Pöyhönen
 
Kulttuurikeskuksen Taidekappeli alagallerian ikkunasta
 

Heli Laaksosen Linnanjuhlien puku - maalaukset ja puku Tarja Nordman


Taidekappeli, Tuulikki Tukiainen

Tuulikki Tukiainen
 
Kulttuuriseuran kokoelmat
 
Juhani ja Jenni Nordman
 
 
Juhani Nordman
 
Aulis Uotila
 
10 vuotta Taidetta ja Elämyksiä Untamalan Kulttuurikeskuksessa

Laitilassa sijaitsevassa kulttuurikeskus Untamalassa järjestetään 10. kesänäyttely. Tämän vuoden kuvataidepainotteinen näyttely on nimeltään 10 vuotta Taidetta ja Elämyksiä. Juhlanäyttelyn taiteilijoiksi onkin kutsuttu erityisesti keskuksen monivuotisia taiteilijaystäviä. Keskuksen kesänäyttelyssä ensimmäistä kertaa mukana ovat Tuula Solin ja Pekka Haali.

Paljasjalkainen laitilalainen Juhani Nordman on hengittänyt taidetta koko ikänsä, maalannut ja toiminut 1990-luvulta alkaen myös kuvataiteen opetustehtävissä. Untamalan näyttelyyn hän osallistui ensi kertaa vuonna 1997. Tällä kertaa hän on mukana vuosien mittaan tutuksi tulleiden akryyli- ja öljyvärimaisemien sekä akvarellien lisäksi myös muutamilla piirroksilla ja valokuvilla. Kokeneen taiteilijan ihanteena on impressionismi ja hetken valo.

Tarja Nordman on tunnettu tilausmuotokuvistaan sekä perinteisistä asetelmia, luontoa ja maisemia esittävistä maalauksistaan. Uutena tekotapana monipuolista värien käyttäjää kiinnostaa myös musteliitujen yhdistäminen öljyväritekniikkaan. Varsinaiselta ammatiltaan hän on pukuompelija ja hänen luomuksiaan on nähty muun muassa Rauman pitsiviikkojen asukilpailuissa ja murrerunoilija Heli Laaksosen yllä tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Tämän vuoden kesänäyttelyyn saadaan mukaan hänen maineikkaampiaan luomuksia.

1926 syntynyt Pentti Nordman harrasti öljyvärimaalausta jo nuorukaisena synnyinkunnassaan Lokalahdella ja palasi sen pariin Laitilassa tehdyn pitkän työuran jälkeen 1990-luvulla. Aiheena ovat olleet lähinnä suomalaiset järvimaisemat ja luontonäkymät. 2000-luvulla tekniikka on vaihtunut luontoaiheiseen akvarellimaalaukseen ja aihepiiri keskittynyt lähinnä rakennuskuvaukseen. Tuottelias taiteilija on tullut tunnetuksi tarkasta valokuvauksellisesta kädenjäljestä.

Laitilalaisen Jari Nordmanin taide pohjautuu pitkälti Turun seudun surrealistiseen taideperinteeseen – laajemmin myös realismin, symbolismin ja pop-taiteen ilmaisutapoihin ja historiaan. Humanismi on hänen teoksiaan niin selvästi yhdistävä ominaispiirre, että tyyliä voitaisiinkin luonnehtia vaikkapa ”lempeäksi surrealismiksi”. Taiteilijan keskeisimmät ilmaisutekniikat ovat öljy- ja akvarellimaalaus ja viime aikoina etenkin taidegrafiikka.

Näyttelykesän nuorin taiteilija Jenni Nordman on ehtinyt kokeilla teoksissaan lukuisia eri tekniikoita: grafiikka, pastellitöitä ja valokuvausta. Oriveden opistossa opiskelleen Jennin työt ovat eläinaiheisia öljy- ja vesiväritöitä.

Kulttuurikeskuksen 10-vuotisjuhlanäyttelyssä keskuksen taidekappeli on varattu Tuulikki Tukiaisen töille. Iloiset, voimakkaat väreiltään - mutta samalla tunteikkaat öljyvärityöt ovat omimmillaan kappelin runsaassa valomaailmassa.

Tämän vuoden kesänäyttelyyn on saatu mukaan myös Laitilan Leinmäellä vuonna 1935 syntynyt virkeä ja luomisintoinen taidemaalari Aulis Uotila. Perinteisenä maisemamaalarina tunnetulta Uotilalta näyttelyssä on nähtävänä uudempaa monitahoista puoliabstraktia tuotantoa ja hengellisiäkin töitä.

Italiassa, Suomessa ja Floridassa asuneen ja maalanneen yhdysvaltalaisen Paula Rubinon töissä näkyvät monipuolisesti niin eri asuinmaiden valo, olemus, lämpötila kuin pelot, tavat ja asenteetkin. Valmistuttuaan oikeustieteellisestä tiedekunnasta, hän keskittyi vakavasti kirjoittamiseen ja maalaamiseen. Firenzen taideakatemian jälkeen hän jatkoi opintojaan Odd Nerdrumin luona Norjassa. Nykyisin Paula jakaa aikansa Floridan ja Laitilan välillä.

Jussi Pöyhönen syntyi Uudessakaupungissa vuonna 1975. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Stuartissa, Floridassa. Vaikka hän on opiskellut Euroopan kultakauden akateemisia traditioita muun muassa Firenzen taideakatemiassa ja saanut vaikutteita Venäjän 1800-luvun lopun taiteilijoilta, hänen työnsä ovat kehittymässä enemmän kohti impressionismia, jossa korostetaan valoa, ilmaa ja värejä.

Raumalaisen graafikon Tuula Solinin etsaus/akvatintoissa on luonto läsnä eri vuoden- ja vuorokauden aikoina ja eri näkökulmista kuvattuna. Toisinaan niissä on laajempia näkymiä, joskus hän on sukeltanut metsän sisälle ja ruohonjuuritasolle. Hän löytää kauneutta mitättömiltäkin tuntuvista asioista. Tässä näyttelyssä on valikoituja töitä parin vuosikymmenen ajalta. Hän on työskennellyt kuvataideopettajana eri oppilaitoksissa lähes 40 vuotta. Ensimmäinen opettajan paikka oli Laitilan Yhteiskoulussa.

Kansallisromanttinen, perinteitä kunnioittava suomalainen maisema on etusijalla Pekka Haalin maalauksissa. Suomalainen maisema ja sen yksityiskohdat esiintyvät naturalistisen taiteilijan töissä sellaisina kuin ne luonnossa ovat. Usein maisemiin liittyy ihmisiä toimissaan, myös eläimiä. Halikossa asuvan kuvataitelijan töitä on myös Laitilan kaupungin kokoelmissa.

Näyttely on avoinna 10.6. - 9.8.2015 joka päivä klo 12-18, osoitteessa Ilmarisentie 224, Laitila.

 
ISKELMÄÄ ILTAPÄIVÄLLÄ

Soi maininki hiljainen, laulaa Kaisa Hannula Kulttuurikeskus Untamalassa Vapunpäivänä 1.5. 2014 kello 15.

Iskelmää iltapäivällä konsertissa esiintyvät myös Kalle Klotz ja Susanna Pihlaja.

Kaisa Hannula on opiskellut musiikkia Helsingin Sibelius akatemiassa ja laulanut vuosia oopperassa. Nykyään hän toimii musiikinopettajana Raumalla. Kaisa Hannula on myös levyttänyt lukuisia kappaleita. Vappuna on mahdollisuus kuulla häneltä iskelmällistä tulkintaa Saa soittaa - yhtyeen säestämänä. Myrskyluodon Maija, Rannalla ja mm. Lokki kappaleet, kuuluvat hänen Vapunpäivän ohjelmistoonsa.

Konsertissa kuullaan Kalle Klotzin tulkintoja Juhani Nordmanin teksteistä. Kalle Klotz kuuluu niihin esiintyjiin, joka on kartuttanut levyhyllyjä omilla äänitteillään. Suunnitelmiin kuuluu myös uuden levyn tekeminen.

Susanna Pihlaja tulkitsee Kallen Klotzin säestämänä 2000- luvun iskelmämusiikkia. Pihlaja tunnetaan Vakka-Suomessa myös kuvantekijänä.

Saa soittaa yhtyeessä ovat mukana Heikki Hietala, Sakari Muuvila ja Stephen Evans.
Tapahtumassa järjestetään arpajaiset, joiden voittoina arvotaan kolme kappaletta tauluja. Pääsylipun hintaan nautitaan myös simaa munkkia.

Kulttuurikeskus Untamala sijaitsee Laitilan Untamalassa, Ilmarisentie 224.

Konserttipaikalla on mahdollisuus tutustua myös Kulttuuriseura Untamalan kokoelmiin taidenäyttelyn muodossa.

 
”TAITEEN MONINAISUUS” Untamalassa

Laitilassa sijaitseva Kulttuurikeskus Untamala tarjoaa taiteen kirjoa. Näyttelyyn tulee kuvanveistoa, akvarelleja, grafiikkaa, öljyväritöitä, keramiikkaa sekä ikonimaalauksia. Vanhempaa kuvataidetta tuo esille Kulttuuriseura Untamalan kokoelmat. Lisäksi tiistai-iltaisin, juhannuksesta heinäkuun loppuun, keskuksen kappelissa järjestetään musiikkitilaisuuksia. Näyttely on avoinna 11.6.-10.8.2014 joka päivä klo 12-18, osoitteessa Ilmarisentie 224, Laitila.

Saana Murtti on opiskellut kuvanveistoa Suomen ohella Saksassa ja Englannissa. Englannissa hän löysi opetusohjelman, jossa oli hänen kaipaamansa teoreettinen painotus tekemiseen. Opetus perustui filosofisiin teksteihin ja pitkiin keskusteluihin teosten sisällöstä. Murtti pyrkii ihmisen sisälle kertomaan ihmisyydestä. Näin syntyy uusi tapa esittää ihmisen sisäistä kuvaa. Vaatteet ja kengät ovat Saana Murtille fyysisen läsnäolon vertauskuvia. Hän luo ”savisen kankaan” tekemällä saven pintaan vanhaa pitsiä. Saana Murtti oli Arabian taideosastoyhdistys ry:n kahdeksas vieraileva taiteilija syksyllä 2013. Nuoresta iästä huolimatta (s.1974), Saana Murtilla on ollut lukuisia näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla.

Saana Murtti: Sarjasta katoamisia

Ekumeniaa tuovat näyttelyyn Raimo Aarras ja vaimonsa Liisa Pinomäki. Pinomäen ikonit edustavat ortodoksista kirkkoa ja esim. Aarraksen ”Kalannin kirkon sisätila” luterilaisuutta.
Liisa Pinomäki tutustui ikonitaiteeseen jo vuosikymmeniä sitten Mordbackan hiljaisuuden retriiteissä. Ikonimaalauksen hän aloitti vuonna 2008. Hän on erityisen viehättynyt runsaasta symboliikasta, mikä ikonin maalaukseen liittyy. ”Ikoni on paljon muutakin kuin pelkkä maalaus. Se on rukouksen väline. Vaikka ikoni tehdään ikivanhan mallipiirustuksen mukaan, jokainen tekijä jättää siihen oman jälkensä.”

Taidemaalari Raimo Aarras piti ensimmäisen taidenäyttelynsä Turussa v.1952. Tuloksena oli skandaalin poikaseksikin tulkittava elämys: aika ei pitänyt soveliaana piirustuskoulua käyvän oppilaan julkista näyttelyä. Raimo Aarras on vuosikymmenien mittaan ollut monessa mukana; taidemaalarina, läänintaiteilijana, valtion kuvataidetoimikunnan jäsenenä, Rauman ja Turun Taidemuseoiden hallitusten tehtävissä sekä valtakunnallisten ja paikallisten taidejärjestöjen tehtävissä.

Hän on ollut Edvin Lydenin ja Otto Mäkilän oppilaana. Näistä yhteyksistä hän sai tartunnan Turun surrealismiin. Vielä nytkin hän mielellään käsittelee legendojen ja antiikin myyttien tarjoamia aiheita. Hän haluaa myös tuoda renessanssin takaisin Suomen taiteeseen. Hänen mielestään se on pastissitaidetta, johon hän nyt keskittyy. Taidemaalari Raimo Aarraksen elämää sävyttää edelleen vilkas näyttelytoiminta.

Taidemaalari, graafikko Irene Nyholmin maalausten vetävyys syntyy ainakin kolmea tietä: ne nojaavat sivellinjälkiin, ovat värikylläisiä ja pääsääntöisesti keskittyvät ihmiseen. Nyholmin monet maalaukset välittävät aistittavissa olevaa tunnetilaa. Hän pystyy tekemään tämän kokemuksen mustien sivelrajausten, pinnan jaottelun ja upeiden vastavärien avulla. Oppinsa hän on ammentanut Turun taideyhdistyksen piirustuskoulusta ja Taideteollisesta korkeakoulusta. Nykyään hän toimii myös opetustehtävissä.

Keuruun Taideyhdistyksen aktiivijäseninä Raili Vesakari ja Ulla Tulonen tuovat näyttelyyn abstrakteja aiheita sekä maisemia niin akryylimaalauksissa kuin värigrafiikassa. He käyttävät töissään grafiikkaa, kuvansiirtoa sekä akvarelleja. Raili Vesakari on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Laitilassa.

Laitilalaissyntyiselle Piia Astila-Ketoselle akvarelli on ominaisin tapa toteuttaa kuvataidetta. Varsinkin värikkäät kukkamaalaukset tuovat katsojalle mielihyvää. Hän aloitti aktiivikautensa 10 vuotta sitten Otsolan kansalaisopistossa, jonka jälkeen hän on osallistunut viime vuosina Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen kesäkursseille Harjavallassa. Päätyönään hän toimii asiantuntijana Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja vapaa-aikoinaan toteuttaa vilkasta näyttelytoimintaa valtakunnallisen ja paikallisen potilasjärjestötyön lisäksi.

Kuvanveistäjä Atte Uotila on syntynyt Uudessakaupungissa 1980. Hän on kouluttautunut Lahden AMK/ Muotoiluinstituutissa ja Taideinstituutissa sekä Hollannin AKI Academiessa. Atte Uotila tuo vakkasuomalaiset jättiläispuuveistoksensa kesäksi Untamalaan.

 
Joulu Soi -konsertti 17.12.2013

Rakkaimmat joululaulut kaikuvat Laitilan kirkossa
Perinteinen Joulu soi -konsertti järjestetään Laitilan kirkossa tiistaina joulukuun 17. päivänä klo 19. Kulttuuriseura Untamalan järjestämän konsertin solistit ovat tällä kertaa sopraano Kaisa Hannula Raumalta, laitilalaiset laulajat Anne-Maria Antola -Pilppula ja Pasi Venho. Konsertissa säestävät Irina Nurmi ja Heikki Hietala pianolla ja Stephen Evans uruilla.
Raumalla asuva oopperalaulaja Kaisa Hannula debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1988 Verdin oopperan La Traviata -oopperan Violettana. Seuraavana vuonna hänet kiinnitettiin oopperan solistikuntaan. Hänen merkittävimpiä roolejaan ovat olleet mm. Gounod’n Faustin Margarethe ja Mozartin Cosi fan Tutten Fiordiligi. Hannula opiskeli Turun konservatoriossa lukuvuodet 1979-1981. Sieltä hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan, jossa suoritti lauludiplomin ja musiikin maisterin tutkinnon 1989. Hannula on vieraillut muun muassa Ilmajoen musiikkijuhlilla ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Lisäksi hän on toiminut Rauman musiikkipäivien Festivon taiteellisena johtajana 1995-97. Nykyään hänet tavoitetaan Rauman musiikkiopistossa laulunopettajana.
Heikki Hietala on uusikaupunkilainen muusikko, joka on vuosikymmeniä toiminut erilaisten kokoonpanojen pianistina ja bassonsoittajana. Hänelle on myös syntynyt kirkkomuusikon kokemusta. Kuorolaulutoiminta sekä kuorojen säestys on Hietalalle tuttua. Tässä konsertissa hän säestää Kaisa Hannulaa.
Laitilalainen, Louhenlinnan emäntä Anne-Maria Antola-Pilppula on tunnettu laulajana monissa kuorokokoonpanoissa jo vuosia. Nyt hän on siirtynyt laulamaan yksinlaulua, josta hänet jo myös tunnetaan monissa tilaisuuksissa. Hänen opettajanaan on toiminut ja häntä myös säestää Irina Nurmi. Nurmi on kotoisin Virosta, avioiduttuaan laitilalaistunut. Hän on musiikilliselta koulutukseltaan musiikkipedagogi. Hän valmistui Tallinnan musiikkikonservatoriosta vuonna 1976 aineinaan pianonsoitto ja kuoronjohtaminen. Hän on rikastuttanut laitilalaista musiikkielämää opettajana yksityisesti ja Vakka-Suomen musiikkiopistossa sekä Vakka-opistossa.
Pasi Venho on laitilalainen, nykyään Uudenkaupungin srk:n Kalannin kappelisrk:n kanttori. Tässä tehtävässä hän on toiminut vuodesta 1995. Monista solistitehtävistään tunnettu Venho opiskelee laulua laulupedagogi Leena Kotkan johdolla.
Stephen Evans, filosofian tohtori, säestää uruilla Pasi Venhoa. Evans on ylimmän asteen kanttorin tutkinnon suorittanut musiikin maisteri. Hän on tullut Laitilan seurakunnan kanttoriksi n. vuosi sitten. Kuluvan vuoden aikana olemme jo saaneet tutustua hänen monipuoliseen osaamiseensa ja eläytymiseensä musiikin saralla.

Konsertin järjestää Kalevanpojan Kulttuuriseura Untamala ry.

Lisätietoja Sakari Muuvila, puh 856 762
 

 
Kesänäyttely 2013

Voitto Vesander

Hilkka Laakkonen ja Maritta Nurmi

Maritta Nurmi

Heljä Liukko-Sundström

Antti Huovinen

Antti Huovinen

Hannes Siivonen

Salme Kauppi

Paula Rubino ja Jussi Pöyhönen
 

Kulttuurikeskuksesta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
JOULU SOI -KONSERTTI 11.12.2012 KLO 19

Joulu Soi Laitilan kirkossa!

Jo perinteikäs joulukonsertti Joulu Soi kuullaan Laitilan Pyhän Mikaelin kirkossa 11.12.2012 klo 19. Konsertissa laulavat jo jonkin aikaa sitten Laitilasta pois muuttaneet ja avioliiton kautta nimensäkin vaihtaneet solistit Piritta Kähkönen ja Sanna Ryökkynen. Heidän lisäkseen konsertissa kuullaan kaikille tutun Tero Kajantolan tulkintaa. Säestäjänä toimii Guido Kriik.

Sanna Ryökkynen o.s. Raivo s. -71 Raumalla, mutta asunut myös Laitilassa, jonne hänen juurensa johtavat vanhempien kautta. Laulajan taidot huomattiin jo Neon 2 yhtyeen aikana, jossa Sanna aloitteli laulajan uraa taustalaulajana.
Vuodet ovat kuluneet ja Sanna opiskeli musiikkipedagogiksi (YAMK) ja on nyt valmistumassa erityisopettajaksi. Työtään hän tekee nykyisin Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa musiikin opettajana. Hänen sydäntään lähellä on ensisijaisesti erityismusiikkikasvatus ja hän toimiikin opettajana myös Musiikin erityispalvelukeskus Resonaarissa. Lisäksi häntä työllistää oma kvintti Soupe, jossa hän pehmeä äänisenä laulajana on yhtyeensä keulakuva. Sanna esiintyy myös yksityisissä konserteissa. Lisäksi hän on suosittu eri kokoonpanojen laulajana.
Pankkitoimihenkilönä työskentelevä Piritta Kähkönen, laitilaisittain Venho, muistetaan parhaiten Seinäjoen tangomarkkinoilta vuodelta 1998, jossa silloin n. parikymppinen neitonen nappasi prinsessuurin tangokuningattareksi nimetyn Kirsi Rannon rinnalla. Prinsessan titteli poiki hänelle runsaasti keikkoja sitä seuranneina vuosina.
Vuosituhannen vaihteessa hän muutti Raumalle, jossa hänen taitonsa huomattiin mm. Rauman kaupunginteatterissa. Hän laulaa Impromptum –lauluyhtyeessä mukana sekä myös solistiosia. Laulajan taitojaan hän haluaa toteuttaa myöskin kirkkomusiikin parissa, josta vuosittaiset joulukonsertitkin kertovat.
Tero Kajantola on seudun väelle hyvinkin tuttu hänen toimiessaan pitkään kanttorina ja urkurina Laitilan seurakunnassa. Eläkkeelle jäätyään Satakunnan ”Demis Roussos”:kin kutsuttu laulaja on toivelistalla Laitilassakin ensimmäisinä, jota halutaan kuulla. Tero Kajantolan korkea baritoni kaikuu kirkkojen holvistossa kuulijaa sykähdyttävästi. Kirkkomusiikin tulkitsijana ja johtajana Tero Kajantolalla on tukenaan laaja harrastajapiiri.
Guido Kriik on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta pääaineenaan musiikin johto. Hän on soittanut vanhan musiikin yhtyeessä ”Hortus Musicus” ja johtanut eri kuoroja sekä orkestereita Virossa ja Suomessa. Guido Kriik toimi pitkään Laitilan seurakunnan kanttorina ja erittäin pidettynä ja taitavana kuorojen johtajana. Nykyään Guido työskentelee Porin seurakuntalaisten kanssa.
Konsertin järjestää Kalevanpojan Kulttuuriseura Untamala ry.
Ohjelma 10 € kirkon ovelta.
 

 
Murron Kuusiston suvun kokoontuminen 5.8.2012

Kohteliaimmin Kiitämme  kaikkia tilaisuuteen osallistuneita ja Suuret Kiitokset myös heille, jotka omalla panoksellaan vaikuttivat tilaisuuden onnistumiseen. Meitä oli koolla kaikkiaan 57 henkilöä. Ohessa muutama kuva, lähinnä puitteista, koska emme tulleet kysyneeksi lupaa henkilökuvien julkaisemiseen. Meillä on joitakin kuvia, otamme ne vaikka seuraavaan kokoontumiseen mukaan.

Hyvää ja värikästä syksyä Teille kaikille. Sakari ja Päivi Muuvila

 

 
Kesän 2012 kuvasatoa

Valto Vaalikivi

Stig Rosenlund

Mika Honkanen

Mika Honkanen

Mika Honkanen

Tuulikki Tukiainen

Kulttuuriseuran kokoelmat

Rauno Luttinen

Jussi Pöyhönen

Johanna Pohjola

Tapio Wirkkala
 
KYMPIN NÄYTTELY UNTAMALASSA

Kymmenen taidemaalaria tuo taideteoksiaan Kulttuurikeskus Untamalaan 13.06.2012 alkavaan näyttelyyn. Kulttuurikeskus Untamala löytyy osoitteessa Ilmarisentie 224, Laitilan kaupungissa.

Teoksiaan näyttelyyn ripustavat Paula Rubino, Tuulikki Tukiainen, Johanna Pohjola, Rauno Luttinen, Mika Honkanen, Aulis Uotila, Jussi Pöyhönen, Stig Rosenlund, Valto Vaalikivi. Näyttelyssä tuodaan esille myös Tapio Wirkkalan suunnittelemaa posliinia.

Tapio Wirkkala työskenteli kolmekymmenenviiden vuoden ajan saksalaisessa Rosenthalin posliinitehtaassa. Tänäaikana hän suunnitteli sekä koriste että käyttö-esineitä. Esineet näyttelyyn tuo laitilalainen maahantuoja Brummer & Brummer Oy.

Vakkasuomalaisille ja muuallakin Suomessa tunnettu taiteilija Valto Vaalikivi ripustaa näyttelyyn melko isojakin taideteoksia.

Stig Rosenlund maalaa varmoin vedoin suomalaista maisemaa maalta ja mereltä.

Aulis Uotila työskentelee edelleen Lapissa olevassa ateljeessaan. Siksi pohjoisen maisemat välittyvät useasti kankaalle. Kukkamaalauksetkaan eivät ole maisemien ohella hänelle vieraita. Pienet maisemataulut syntymäkylästä, Laitilan Leinmäeltä, ovat myös esillä näyttelyssä.

Raumalaiset asuinpiirit ovat Mika Honkasta aidoimmillaan. Hän edustaa selkeästi perinteistä maalaustyyliä. Realistinen, hyvään piirustustaitoon perustuva tekniikka on häntä omimmillaan. Suomalainen luonto, vanhat työtavat kiinnostavat myös Mika Honkasta.

Yrjö Saarisen voimakkaan värimaailman omaksunut Rauno Luttinen ei vierasta maalauksissaan kukkia, maisemaa ja persoonallisia muotokuvia. Lukuisissa kotimaisissa näyttelyissä mukana olleella Luttisella ei ole vierasta näyttelyn pitäminen ulkomaillakaan.

Akvarelleja näyttelyyn tuo lokalahtelainen Johanna Pohjola, jotka pääasiassa ovat kukka-aiheisia.

Kulttuurikeskuksen kappelissa 70-vuotisjuhlanäyttelynsä pystyttää Tuulikki Tukiainen. Iloiset, voimakkaat väreiltään mutta samalla tunteikkaat öljyvärityöt ovat omimmillaan kappelin runsaassa valomaailmassa.

Floridassa edelleen työskentelevät Paula Rubino ja Jussi Pöyhönen eivät tänäkään vuonna ole unohtaneet kulttuurikeskuksen näyttelyvieraita. Koulutus ja luontainen kyky näkyy heidän teoksissaan ammattimaisena otteena.

Kulttuuriseura Untamala tuo myös omista kokoelmistaan esille monien merkittävienkin maalarien töitä.

Näyttely avataan 13. kesäkuuta 2012 klo 12. Näyttelyyn voi tutustua joka päivä klo 12-18 elokuun 9. päivään asti.

Näyttelyn järjestää Kalevanpojan Kulttuuriseura Untamala ry.


Lisätietoja: Sakari Muuvila, 02 856 762,
 

 
IMPROMPTUM Joulu Soi -Konsertissa Laitilan kirkossa 14.12.2011 klo 19
 
Kesän 2011 Kuvasatoa

Raimo Aarras

Raimo Aarras

Raimo Aarras

Raimo Aarras

Jussi Pöyhönen & Paula Rubino

Kulttuuriseuran kokoelmat

Tapani Piirto

Tapani Piirto

Taina Julin

Taina Julin

Tapani Piirto

Tapani Piirto

Juhani Nordman

Risti ikoninäyttelystä (matkamuisto)

Heli Kriikin ikoneja
Heli Kriikin ikoneja

Heli Kriikin ikoneja

Kulttuuriseuran kokoelmat

Kulttuuriseuran kokoelmat
Marjaana Maula

Marjaana Maula

Marjaana Maula

Marjaana Maula

 

 

 
ÖLJYVÄREJÄ, KERAMIIKKAA JA IKONEITA UNTAMALASSA

Kulttuurikeskus Untamalan kesänäyttely avautuu taas Ilmarisentie 224:ssä Laitilassa. Näyttelyn ovet avataan yleisölle keskiviikkona kesäkuun 15. päivä keskipäivällä kello 12.00.
Taiteilijat ovat tänä kesänä keramiikko Marjaana Maula, taidemaalarit Tapani Piirto, Taina Julin, Raimo Aarras, Juhani Nordman, Heli Kriik, Jussi Pöyhönen ja Paula Rubino.
Edellä mainittujen taidemaalarien lisäksi näyttelyssä on esillä suuri joukko Kulttuuriseura Untamalan kokoelmista olevia teoksia.
Merkittäviä arvonosoituksia valtakunnallisestikin saanut kalantilainen Raimo Aarras asettaa ensikertaa teoksiaan esille Untamalaan.
Keraamista taidetta reliefien muodossa keskuksen taidekappeliin esille asettaa mynämäkeläinen keraamikko ja taiteenmaisteri Marjaana Maula.
Helsinkiläinen Tapani Piirto esiintyy ihmishahmoisilla öljyväri teoksillaan näyttelyssä. Laitilaissyntyinen Taina Julin (o.s. Lehtinen) maalaa nykyään Rymättylässä meri-aiheisia maalauksia ja tuo niitä kesänäyttelyyn. Taiteen aikuisopettaja Juhani Nordman on ollut kysytty taidemaalari kotiseutu-aiheisilla teoksillaan. Tänä kesänä häneltä on esillä uusiakin aihevaltauksia. Heli Kriik on jo vuosia kouluttautunut ikonimaalariksi. Teokset ovat saavuttaneet arvostusta myös läntisessä Suomessa.
Jussi Pöyhönen, Laitilassa asunut ja merkittävän taidekoulutuksen kotimaassa kuin ulkomailla saanut taidemaalari tuo terveiset nykyiseltä asuin paikaltaan Floridasta.
Paula Rubinon, joka myös asuu USA:ssa, maalaukset ovat suosittuja niin nykyisessä kotimaassaan kuin Suomessakin.

Taidenäyttely on avoinna joka päivä kello 12.00 - 18.00 elokuun 7:een
päivään saakka. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Taidenäyttelyn järjestää Kalevanpojan Kulttuuriseura Untamala ry.

Lisätietoja: Sakari Muuvila puh. 02-856762
www.kulttuurikeskusuntamala.fi
 

 
Joulu soi lasten sydänteholle

Kalevanpojan Kulttuuriseura Untamala ry:n joulukonsertissa jouluiset laulut kaikuvat Helsingin lastenklinikan sydänteho-osaston hyväksi keskiviikkona 15.12. kello 19.00.


Konsertissa esiintyvät metzosopraano Essi Luttinen ja tenori Petri Bäckström sekä laitilalainen Lahja Pavelan johtama lapsikuoro Ilon Helmet.

Seura päätti kevät kokouksessaan edellä mainitun kohteen konsertin tuotolle. Keskusteluissa tuli esiin tieto monen laitilalaisen lapsen ja nuoren saaneen elämälleen ensiarvoisen tärkeää hoitoa sydänteho-osastolta.

Keräystavoitteeksi kokous asetti 4000 tuhatta euroa. Tavoite on toteutumassa! Merkittävän pohjan tulokselle mahdollistaa kuuden laitilalaisen yrityksen, yhteensä kolmentuhannen euron panos.

Lahjoituksen tekivät Laitilan Puhelin Osk, Laserkeskus Oy, Kalannin Säästöpankki, Vakka-Suomen Voima oy, Lähivakuutus Laitila sekä yhteisö, joka haluaa tehdä lahjoituksen joulun salaperäisyyden hengessä. Lämmin kiitos heille kaikille.

Näiltä pohjilta on hyvä edetä kohti konserttia. Konserttiin on ollut mahdollisuus muidenkin yritysten ja yhteisöjen, sekä yksityisten lunastaa ennakkoon ohjelmia järjestäjältä, jotka kartuttavat tavoitetta myös lyhentämättömänä.

Keskiviikkona 15.12. tuntia ennen konsertin alkua 10 euron ohjelmien lunastaminen kirkon ovelta on myös mahdollista.

Ilmoitus ja muut järjestelykulut Kulttuuriseura on sitoutunut suorittamaan taidemaalari Niilo Vainion muistonäyttelyn tuotosta. Tällä tavalla kuvataiteenkin ystävät ovat mukana tukemassa teho-osastoa.

Muistonäyttelystä lokakuussa teoksen lunastaneille lämmin kiitos.
 

 
Niilo Vainion muistonäyttely

Laitilalaissyntyisen taidemaalarin Niilo Vainion (1927-2009) muisto- ja myyntinäyttely on
Kulttuurikeskus Untamalassa Laitilassa, Ilmarisentie 224, 09.10 - 31.10. Näyttely on avoinna joka päivä klo 12-17. Esillä on lintu- ja maisema-aiheisia öljyväritöitä.

Niilo Vainio oli syntynyt kahdeksanlapsiseen perheeseen Laitilan Kaariaisten kylässä. Perheessä oli seitsemän poikaa ja yksi tyttö. Kaariaisten kansakoulu oli Vainion ensimmäinen opinahjo. Jo siellä hänen oppilastöitään käytettiin toisten oppilaiden opetuksessa ja ohjauksessa piirtämisen maailmaan.

Varhainen täysorpous vei Niilo Vainion työelämään jo 13-vuotiaana ja hän oli kotipaikkansa eri kauppaliikkeissä juoksupoikana. Työ antoi toimeentulon lisäksi mahdollisuuden taidekoulutukseen kirjeopiston kautta. Tie Turun piirustuskouluun aukesi 1946 ja muutto Turkuun oli välttämätön. Päivät kuluivat taideopintojen parissa ja yöt lastaajana Turun satamassa.

Heti opiskelun päätyttyä Niilo Vainio kutsuttiin piirtäjäksi ja pienoismallivalmistajaksi professori Erik Bryggmanin arkkitehtitoimistoon, jossa hän oli kuusi vuotta. Myöhemmin hän toimi itsenäisenä rakennusmallivalmistajana useille eri arkkitehdeille ja rakennusliikkeille. Malleista vaativin lienee pienoismalli Turun 1300-luvulta peräisin olevasta tuomiokirkosta. Kirkkomalli valmistui 1977. Malli on metrin korkuinen ja millimetreittäin näköistarkka. Se on esillä Turun tuomiokirkon kirkkomuseossa omassa vitriinissään. Myös eduskuntatalon laajennusaikaiset pienoismallit ovat Vainion käsialaa.

 

      Luontoihmisestä naturalisti

Mallirakentamisista luovuttuaan Niilo Vainio on 1970-luvun lopulta alkaen yksinomaan maalannut. Erityisalana on jo 1980-luvulta asti ollut lintumaalaus, mutta läheistä on myös maisemamaalaus.

Niilo Vainio on tehnyt lintumaalauksia Suomessa pesivistä linnuista ja lajivalikoima on petolinnuista kotipihan pieniin sirkuttajiin. Naturalismi oli taiteilijalle tinkimätön teoksen muoto. Hän oli luontoihminen niin tauluissaan kuin muutenkin päivittäisessä elämässään. Suuri merkitys oli lapsuuskodin läheisillä metsä- ja muilla luontoalueilla, joilla lintukanta oli siihen aikaan runsas.

Lintumaalaukset vaativat tarkkaa kättä, lintujen anatomian tuntemusta ja tuhansia pieniä siveltimenvetoja. Maalausten malleina olivat kuitenkin täytetyt linnut, koska työ tehtiin sisätiloissa. Suuriin maalauksiin sisältyy linnuille tyypillinen taustamaisema.


      Näyttelyt

Niilo Vainion ensimmäinen lintumaalauksien näyttely oli Turussa 1987. Tätä ennen hän oli osallistunut yhteisnäyttelyihin ja 1982 oli ensimmäinen oma näyttely maisematauluja ja suoaiheita.

Yleisön kiinnostus kasvoi yhtä aikaa luonnon arvostuksen lisääntymisen ja luonnon suojelun kanssa.Takavuosina Vainion eräs Helsingin-näyttely myytiin kokonaan vartissa.
Taiteilija on kertonut maalavansa aina ensimmäiseksi linnun pään. Silmät ovat hyvin tärkeät, samoin nokka. Jos pää onnistuu, tiedän että loputkin onnistuu. Von Wrightin veljekset ovat hänestä mestareita, joita hän ihaili.

Yksityisnäyttelyitä on ollut yli 20 kotimaassa. Laitilassa oli kutsunäyttely 1988. Vainion töitä on lukuisissa yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Neljä eri lintu-aihetta on päätynyt myös Unicefin joulukortteihin.

Niilo Vainio asui vuodesta 1968 Piikkiössä. Hän oli aktiivinen paikkakunnan adventtiseurakunnassa ja maalasi kotikirkkonsa alttaritaulun.

Lisätietoja: Sakari Muuvila puh. 02 856762

 
Kesän 2010 kuvasatoa

 


Jarno Tuominen

Jarno Tuominen
Jarno Tuominen
Jarno Tuominen
Kulttuuriseuran kokoelmat
Kulttuuriseuran kokoelmat
Kulttuuriseuran kokoelmat
Kulttuuriseuran kokoelmat

Kulttuuriseuran kokoelmat
Keramos
Keramos, Tuire Wastamäki
Keramos, Taru-Taina Nora
Keramos, Taru-Taina Nora
Stig Rosenlund
Stig Rosenlund

Jussi Pöyhönen

Jussi Pöyhönen

Kulttuuriseuran kokoelmat

Jarno Tuominen
Jessica Suomi
 
 
Savi ja sivellin Untamalassa

Kesäkuun kymmenentenä päivänä avataan mittava kesänäyttely ”SAVI JA SIVELLIN” KULTTUURIKESKUS UNTAMALASSA Ilmarisentie 224:ssa Laitilassa.

Raumalaisen Keramoksen keramiikkatyöt täyttävät kulttuurikeskuksessa olevan taidekappelin.

Keramiikkaryhmä Keramokseen kuuluvat Pirjo Heino, Juulia Jokinen, Esko Lehterä, Katariina Mustonen, Terttu Mattila, Taru-Taina Nora, Leena Rantamaa-Palviainen, Ulla Saviola, Kaarina Selin, Tanja Vastamäki, Tuire Vastamäki, Heli Väisänen, Soili Välimaa.

Keramiikkaryhmä Keramos on perustettu vuonna 1989 mottonaan ”Mielikuvituksen siivin, silmät avoinna ja elämästä uteliaana aistit tekevät havaintoja, joista pään ja käden yhteistyönä, mielikuvituksen siivin, syntyy taidetta”.

Öljyvärejä ja sivellintä taiteen tekemiseen käyttävät Floridassa asuvat Paula Rubino ja Jussi Pöyhönen. Heillä on vuosittain näyttelytoimintaa Euroopassa ja USA:ssa. Tänä vuonna heillä on kaksi näyttelyä Suomessa, joista toinen Laitilassa Kulttuurikeskus Untamalassa.

Ruskolla asuva, Arte -ryhmään kuuluva graafikko Juhani Vikainen asettaa esille viimeisintä vedostuotantoaan.

Stig Rosenlund on valoisan maiseman maalari Närpiöstä ja on ennestään tullut alueella tunnetuksi pienemmistä ikkuna näyttelyistään.

Jarno Tuominen, turkulaistunut laitilalainen, on nuoresta iästään huolimatta, muotokuvamaalauksillaan saavuttanut luottamusta yli valtakunnan rajojenkin varsinkin pohjoismaissa.

Tamperelainen Jessica Suomi maalaa valloittavia kissa-aiheisia teoksia ja tuo niitä ensikerran esille Varsinais-Suomessa.

Lisäksi näyttelyssä on esillä Juhani Taivaljärven tuotantoa ja laitilalaissyntyinen Aulis Uotila saattaa yllättää näyttelyssä kävijän.

Kulttuuriseura Untamalan kokoelmista on näyttelyyn kerätty vanhempaa taidetta tutuilta varsinais-suomalaisilta taidemaalareilta.

Olli Kleemolan valokuva näyttely ”Me olimme nuoria sotilaita” on laaja–alaisin näyttely aiheesta ja on osa hänen kokoelmastaan joka käsittää yli 10 000 valokuvaa suomen sotarintamilta.

Kuvat ovat sotilaiden ottamia ja tällä tavalla kertovat sotilaan näkemyksiä sodan tapahtumista.

Näyttely avataan kesäkuun 10. päivä 2010, kello 12.00.

Näyttely on avoinna joka päivä kello 12.00-19.00. Näyttely jatkuu elokuun 15 päivään asti.

Lehdistötilaisuus 10.6. kello 11.00.

 

 
Uusi teos hankittu Kultturiseuran kokoelmiin

 


 


Martta Helminen: Asetelma, öljyväri 

s. 26.07.1890 - k. 06.05.1983

TEOS VOIDAAN MYÖS MYYDÄ.

lisätiedot: Kuvataitelijat '79 -matrikkeli - Suomen kuvataideseura

 
Rakkaimmat joululaulut kaikuvat Laitilan kirkossa

Perinteinen Joulu soi -konsertti järjestetään Laitilan kirkossa tiistaina joulukuun 15. päivänä klo 19. Kalevanpojan kulttuuriseuran järjestämän konsertin solistit ovat tällä kertaa Suomen kansallisoopperan sopraano Kaisa Hannula, tangoprinsessa Piritta Venho ja kanttori Pasi Venho. Konsertin säestää kanttori Guido Kriik.

Raumalla asuva oopperalaulaja Kaisa Hannula debytoi Suomen Kansallis- oopperassa vuonna 1988 Verdin oopperan La Traviata -oopperan Violettana. Seuraavana vuonna hänet kiinnitettiin oopperan solistikuntaan, mihin hän on kuulunut siitä lähtien. Hänen merkittävimpiä roolejaan ovat olleet mm. Gounod’n Faustin Margarethe ja Mozartin Cosi fan Tutten Fiordiligi. Sopraano Hannula opiskeli Turun konservatoriossa lukuvuodet 1979-1981. Sieltä hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan, jossa suoritti lauludiplomin ja musiikin maisterin tutkinnon 1989. Hannula on vieraillut muun muassa Ilmajoen musiikkijuhlilla ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Lisäksi hän on toiminut Rauman musiikkipäivien Festivon taiteellisena johtajana 1995-97.

Kalannin säästöpankissa pankkitoimihenkilönä työskentelevä Piritta Venho ryhtyi jälleen esiintymään vuosi sitten raumalaisen lauluyhtye Impromtumin kanssa. Sitä edelsi useamman vuoden tauko esiintymislavoilta. Laitilalais -syntyinen Piritta Venho muistetaan parhaiten Seinäjoen tangomarkkinoilta vuodelta 1998, jossa reilu parikymppinen neitonen nappasi prinsessuuden tangokuningattareksi nimetyn Kirsi Rannon rinnalla. Titteli poiki hänelle runsaasti keikkoja sitä seuranneina vuosina. Vuosituhannen vaihteessa hän muutti Raumalle, jossa hänet värvättiin kaupunginteatteriin laulavaksi näyt- telijäksi musikaaliin Satumaa. Iskelmä ja tango ovat kiinnostaneet Venhoa 15-vuotiaasta lähtien.

Guido Kriik on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkko- musiikin osastolta pääaineena musiikin johto. Hän on soittanut vanhan mu- siikin yhtyeessä “Hortus Musicus”, johtanut eri kuoroja sekä orkestereita Virossa ja Suomessa. Kriik on johtanut myös Rauman kaupungin puhallin- orkesteria, orkesteria“Pläkk-ploosarit”, Rauman Kamarikuoroa sekä Porin Laulajia. Hän toimii vakituisesti Laitilan seurakunnan kanttorina sekä pasuuna - ja tuubansoiton opettajana Rauman Musiikkiopistossa. Kriik tekee jatkuvasti yhteistyötä eri laulusolistien ja kuorojen kanssa.

Konsertin järjestää Kalevanpojan kulttuuriseura Untamala ry., joka käyttää sen tuoton laitilalaisen nuorisokulttuurin vaalimiseen.

Lisätietoja Sakari Muuvila, puh 856 762
 

 
Uusi teos hankittu Kulttuuriseuran kokoelmiin

Sainio Arvo Johannes synt. Kiikassa 19.09.1893
( Suomen kuvataiteilijat 1926, täydennysosa )

PÄIVITETTY: 19.12.2009 - TEOS MYYTY

 
Kesän 2009 kuvasatoa

Kenneth Rosenlund

Kenneth Rosenlund

Pia Astila-Ketonen

Pia Astila-Ketonen

Kulttuuriseura Untamala ry:n kokoelmat

Kulttuuriseura Untamala ry:n kokoelmat

Kulttuuriseura Untamala ry:n kokoelmat

Taidekappeli ja -aitta

Juhani Vuorisalmen norpat

Taidekappeli

Salme Kauppi, Pentti ja Juhani Nordman

Taidelasia

Johanna Pohjola

Johanna Pohjola

Johanna Pohjola

Johanna Pohjola

Päivi Suomi

Päivi Suomi

Jari Nordman

Jari Nordman
 
Runsaasti akvarelleja Untamalassa

 

Satoja akvarelleja on nähtävänä kulttuurikeskuksen Akvarellikesässä Ilmarisentie 224 :ssä. Näyttelyn järjestää Kalevanpojan kulttuuriseura Untamala ry. Kulttuuriseura on kutsunut akvarellisteja Satakunnasta, Vakka - Suomesta ja Varsinais - Suomesta pitämään näyttelyä laajennettuihin tiloihin Kulttuurikeskus Untamalaan. Näyttely avattiin 11. kesäkuuta ja on avoinna joka päivä 12-19. Näyttely jatkuu elokuun puoliväliin asti.

Teoksia on näyttelyssä Päivi Suomelta, Juhani Nordmanilta, Salme Kaupilta, Seppo Anttilalta, Johanna Pohjolalta, Rauno Luttiselta, Piia Astila-Ketoselta, Jari Nordmanilta, Ilona Auramaalta Pentti Nordmanilta, Kenneth Rosenlundilta ja Jussi Pöyhöseltä. Kuvanveistäjä Juhani Vuorisalmen pronssiin valetut norpat ovat vallanneet alueella olevan taidekappelin.


Porilainen Seppo Anttila on pitkään Suomen taidemaailmassa vaikuttanut akvarellisti. Taidemaalauksen lisäksi Seppo Anttila toimii opettajana Otsolan kansalaisopistossa toimien näin viestin viejänä uusille taiteenharrastajille. Yksi hänen oppilaistaan on Piia Astila-Ketonen, joka on pystyttänyt näyttelyn ”kukkassi ja maisemi” yhteen kulttuurikeskuksen tilaan. Nopeat, kuupaperille toteutetut kukkataulut ovat sitä opin tuomaa varmuutta, josta on hyvä jatkaa.

Taidemaalari Päivi Suomi on nopean viivan ja heleän värin hallitsija. Hänellä on mukana myös melko isoja akvarelleja. Tämän tyyppiset teokset ovatkin tuttu näky julkisten tilojen seinillä.

Laitilalaisten Nordmanin veljesten työt ovat varmaotteisia ja kertovat myös siitä, että opetustyö kouluissa ja kansalaisopistossa on kanava, jossa tätä osaamista on hyvä jakaa uusille taiteentekijöille.

Salme Kauppi on pitkään toiminut kenkäsuunnittelun parissa. Akvarelli on kuitenkin myös koko ajan kuulunut päivittäiseen rutiiniin, niinpä jälki onkin sen mukaista ja teokset ovat nopeasti löytäneet asiakkaiden seinille.

Ilona Auramaa on euralainen akvarellisti, joka ohjaustyön lisäksi tekee lähes päivittäin teoksia. Hän tekee teoksia myös sekä öljy- että akryyliväreillä.

Kenneth Rosenlund on Paraisilla asuva taidemaalari, jonka lintuaiheiset akvarellit lähentelevät fotorealismia ja ovat sen tähden olleet hyvin kysyttyjä erilaisiin näyttelyihin.

Pentti Nordman maalaa mielellään erilaisia rakennusryhmiä, maisemaakaan unohtamatta. Monet vakka-suomalaiset kodit ja maisemat ovatkin tallentuneet lasin alle kehyksiin hänen toimestaan.

Rauno Luttinen on tuonut näyttelyyn hänelle tyypillisiä reheviä, värikkäitä teoksia, jotka eivät jätä ketään kylmäksi. Teoksissa on paljon yrjösaarismaisuutta.

Johanna Pohjola on vakka-suomalaisia akvarellisteja, joka hallitsee niin maiseman kuin kukankin teoksiensa aiheena.

Jussi Pöyhönen on myös mukana muutamalla varmaotteisella teoksella. Hän asuu perheineen nykyään Floridassa.

Kuvanveistäjä Juhani Vuorisalmen norpat, pronssiin valettuna, ovat kovasta materiaalista huolimatta hellyttäviä ja yhdistettynä musiikkiin muodostavat mieleen painuvan kokemuksen.

Näyttelyaika 11.06. - 16.08. 2009
Näyttely on avoinna joka päivä kello 12 - 19
Muina aikoina sopimuksen mukaan. Puh. 02-856762

 
Juhani Nordmanin näyttelytöitä Kulttuurikeskuksen akvarellikesässä
 
Lukujärven sulottaret  
      
Kosinta
    
Lampaita kylänraitin varrella
      
Kirkonmäen mylly
       
Untamalan kylänraitti  
 
Akvarellikesä Untamalassa

KULTTUURIKESKUS UNTAMALASSA vietetään akvarellikesää 2009.

Mukaan on kutsuttu taidemaalareita Satakunnasta ja Vakka- Suomesta ja Varsinais-Suomesta.

Taiteilijoita ovat mm. Päivi Suomi, Juhani Nordman, Salme Kauppi, Seppo Anttila, Johanna Pohjola, Rauno Luttinen, Piia Astila-Ketonen, Jari Nordman, Ilona Auramaa, Pentti Nordman, Harri Veistinen ja Kenneht Rosenlund. Näyttelyyn osallistuu myös Floridaan viime kesänä muuttanut Jussi Pöyhönen.

Akvarellikesän avajaiset ovat 11. päivä kesäkuuta kello 11.00.

Kulttuurikeskus Untamala sijaitsee Laitilan Untamalan kylässä Ilmarisentie 224:ssä. Näyttelyyn voi tutustua joka päivä 11.06. - 16.08. kello 12.00 -19.00, muina aikoina sopimuksen mukaan. Näyttelyn järjestää Kalevanpojan Kulttuuriseura Untamala ry, puh. 02-856762.

Akvarelli eli vesivärimaalaus on maalaustaiteen laji, jossa käytetään vesiohenteisia läpikuultavia värejä. Vaaleammat sävyt saadaan aikaan käyttämällä enemmän vettä, jolloin pigmenttihiukkaset tulevat harvempaan, ja valkoinen paperi kuultaa läpi. Tämä erottaa akvarellin esim. akryyli-, guassi- tai öljyvärimaalauksesta, joissa vaaleat sävyt luodaan sekoittamalla värimassaan valkoista väriä. Kokonaan valkoiseksi jäävät paperinkohdat peitetään usein peiteaineella, joka poistetaan maalauksen valmistuttua.

Akvarelli tehdään usein lyijykynäluonnoksen päälle, lyijykynäviivat voidaan joko jättää valmiiseen kuvaan tai pyyhkiä kumilla pois.

Tyypillisesti akvarelleja maalataan valkoiselle huokoiselle paperille, usein lumppupaperille. Muita mahdollisia pohjamateriaaleja ovat nahka, papyrys, pohjustettu maalauskangas ja vaikkapa kananmunan kuori.

Paperille tehtyjä akvarelleja edelsivät tuoreelle laastille seinään tehdyt freskomaalaukset, joten akvarellin historiallinen ikä on pitkä taiteen muotona. Akvarellityöskentely on nopeaa ja määrätietoista: kerran paperille levitettyä väriä ei saa kokonaan pois, toisin kuin öljyväritöissä
 

 
Kuvataitelijoiden laaja kirjo kulttuurikeskus Untamalassa

Peräti 20 kuva- ja veistostaiteilijaa esiintyy kesän ajan kulttuurikeskus Untamalassa Laitilassa. Lukuisa määrä taideteoksia on esillä kesäkuun 12. päivästä elokuun 17. päivään. Näyttely on avoinna päivittäin klo 12-19.

Yhteisnäyttelyn mahdollistaa näyttelytilan laajentaminen 450 neliöön. Keskuksen neljännessä näyttelyssä ovat mukana öljytöillään Tuulikki, Kyllikki ja Jussi Tukiainen, Heli Mäki-Arvela, Juhani Nordman ja Jussi Pöyhönen.

Akvarelleilla esiintyvät Aulikki Bondeson ja Esa Vaara-Aho, Merja Ala-Ollalta ja Olavi Tukiaiselta on grafiikkaa ja Turo Matikalta lyijykynä piirroksia. Kulttuurikeskuksen kesän kuvanveistäjiä ovat Atte Uotila materiaalinaan puu sekä Jani Jussila, jolta on puuteosten lisäksi esillä metalliveistoksia.

Näyttelyn monipuolisuutta kuvaa se, että mukana on Juba Tuomolan sarjakuvaa ja Tapani Tukiaisen matkakirjallisuutta. Hän on parhaillaan Martti Lutherin kanssa matkassa Saksasta Roomaan. Vaito Vainion tuohitöitä on myös nähtävänä.